Kesällä taisin löytää tryffeliä. Laajensin tammen alle kukkapenkkiä paikkaan, joka on ollut epämääräinen joutomaan ja kukkapenkin sekoitus pari vuosikymmentä. Paikalla on kasvanut perusperennoja, jokunen ruskolilja, puolikas penkki rohtopähkämöä ja loppupää penkkiä enenevässä määrin vuohenputkea. Oli aika kääntää maa ja putsata se kasvualustaksi uusille taimilleni.
Pienessä painaumassa oleva paikka on ollut kätevä kohta haravoida paksut kasat tammenlehtiä maatumaan. Tätä on tehty vuodesta toiseen ja maa onkin tuolla kohtaa nyt erityisen muhevaa. Pikaisella silmäyksellä vilkaisin ekan pyöreän pavun lecasoraksi, mutta kun niitä löytyi enemmän, alkoi mietityttää miten ihmeessä lecasoraa on voinut eksyä tänne. Sitten löydösten koko alkoi kasvaa ja ne eivät olleet kivikovia, vaan antoivat hieman myöden niitä puristaessa. Mukuloista suurin oli viisisenttinen ja haisi etovasti ihan bensalle. Voisivatko nämä todella olla tryffeliä?
Tryffeliäpä tietenkin, kuinkas muuten, netistä löytyvistä kuvista ja kuvauksista päätellen maasienet ovat pohjantryffeliä. Nyt tarvittaisiin yksi koulutettu Lagotto romagnolo nuuhkimaan paikkoja, josko tryffeliä löytyy muualtakin puutarhasta kuin ison tammen alta kukkapenkistä. Koiraa tarvitaan vain osoittamaan paikka, ei todellakaan avuksi kukkapenkkien kaivamiseen. Ja toki pitäisi löytyä joku ihan oikea asiantuntija löydöt tunnistamaan.
Maistaa en uskaltanut, mutta halkaisin pallukoista yhden, valokuvasin löydökset ja lopulta hautasin kaikki takaisin löytöpaikkaansa. Päätavoitteena oli kumminkin saada kasvualusta valmisteltua ja taimet istutettua. Jälkikäteen tuli mieleen, että olisi kannattanut halkaista pallukka vaakasuunnassa, niin mahdollinen marmorikuvio olisi ehkä paremmin tullut esiin. Jos marmorikuviota tuossa edes oli. Ensi kesänä täytyy etsiä tryffeleitä lisää ja tarkastella uudemman kerran. Liekö näissä pienissä pavuissa miljoonan alku? Olishan se päheetä, jos puutarhaharrastus kustantaisi itse itsensä, tai edes rahtusen siitä.
Koska nykyisin jätän liki kaikki kaatuneet ja kaadetut oksat ja rungot maatumaan, on puutarhassa alkanut löytyä sienien lisäksi erilaisia lahottajia. Ne ovat yllättävän kauniita ja joskus kameran linssiin osuu kuvia käävistä. Kuten tämä ehkä rusokääpä (tai jokin muu), joka kasvaa pihakeinumme lautojen välissä. Kääk, keinumme on lahoamassa! Ihmekö tuo, kun on taivasalla kesät talvet.
Kasvimökin päätyyn on vähitellen kasautunut pino syreeninrunkoja ajatuksella, että siinä pinossa kuivuvat ja käytän ne sitten aitaan tai köynnöstueksi tai kukkapenkkien reunaan tai... ja siinä lahoavat nekin. Kaunista on tämä ehkä silkkivyökääpä (tai aivan jokin muu), joka on kuin rypäs rimpsuhelmaisia hamosia hienoine väriraitoineen.
Ei niin pahaa näistä lahopinokasoista, ettei jotain todella hyvääkin. Viidentoista vuoden tauon jälkeen meille ilmestyi taas siiliä. Juurikin tuon rimpsuhelmapinon alla nuuhkuttivat isosiili ja pikkusiili. Toivon, että ne löysivät pinon kätköistä hyvän pesäpaikan ja ilostuttavat meitä taas ensi kesänä. Ainakin minulla on nyt pätevä syy olla ryhtymättä siivouspuuhaan ja antaa lahopuupinon maatua omia aikojaan.
Vielä yksi kummallisuus kesän aikana. Tällä tuskin on mitään tekemistä lahoamisen, sienien, tryffelien tai kääpien jatkoksi. Kunhan ihmetytti. Viime keväänä muiden tavallisten kevättähtien seurassa kukki yksi samanvärinen, mutta erikokoisin ja ikään kuin tiivistetymmin kukin oleva yksilö. Mikä lie mutantti? Vai sekaan eksynyt eri lajike? Tavallinen kevättähti jälkimmäisessä kuvassa verrokiksi.
Kiva, kun on nelipäiväinen työviikko edessä. Kevät kutkuttaa ajatuksissa ja laajenevat pälvet houkuttavat ulos.
Aika magee juttu wau 😍
VastaaPoistaNiin onkin. Täytyy tryffeliasiaa tutkia hieman enemmän ensi kesänä.
PoistaKivoja löytöjä. Sehän tuo olisikin hauskaa, jos tryffeleitä löytyisi ihan myytäväksi asti. Harvemmin sitä pääsee harrastuksellaan tienaamaan.
VastaaPoistaOlisiko kevättähdellä tullut joku kasvuhäiriö, laakavarsi tai jotain? Melkoinen mutantti. Seurailehan tänä keväänä tarkasti, onko kukinta nyt normaali vai tekeekö sama sipuli edelleen mutanttikukkia.
Hyvää huhtikuuta!
Totta on, että puutarhan saalis on enemmän mielihyvää, valokuvia, liikuntaa ja raitista ilmaa. Kaikki se on tervetullutta tietenkin, ja pääasiassahan sitä kauneuden ja onnistumisten perässä puutarhaa harrastaa. Ei taida tästä löydöstä olla päivätyöksi tai elannoksi. =)
PoistaKatsoin ensin, että onpa erikoisen näköinen hyasintti. Mutta onhan tuo erikoinen kevättähdeksi. Ehkä se on hybridi kevättähteä ja hyasinttia :D
VastaaPoistaTryffelit on melkoinen löytö!
Olisi kyllä kiva tietää, mistä johtuu tuollainen kukinto. Nyt kun luen postaustani uudemman kerran, näyttää siltä että olisi kiva tietää yhtä ja toista. Tunnistamisen opettelua riittää.
PoistaVielä on hieman kysymysmerkillä myös tryffeli. Maasieni ainakin, mutta on niitä olemassa erilaisia.
Olisipa upeaa, jos saisit tryffeleitä omasta puutarhasta! Ehkä arvoitus vielä varmistuu. Kevättähti on varsin muhkea ja suorastaan kummallinen - kaikkea sitä löytyäkin. Söpö siili!
VastaaPoistaÄlä muuta sano. Toivottavasti löydän niitä uudelleen ensi kesänä ja pääsen jollekin tietävälle näyttämään. Ihan mitä tahansa ei uskalla suuhunsa pistää. =)
PoistaSiilistä olen kyllä riemuissani. Tässä asusti useitakin siiliä aiemmin, mutta ne katosivat. Ehkä olin aluksi ylitehokas nurkkien siivoaja. Ja jäi niitä myös auton alle viereisellä kadulla. Miten hienoa saada niitä takaisin.
Oma tryffelituotanto olisi mieluinen. Netin mukaan Suomessa kasvaa useita tryffelilajeja, mutta syötäväksi kerätään vain Pohjan tryffeliä. En sitten löytänyt tietoja, miksi näin.
VastaaPoistaSiilit omassa puutarhassa olisi melkeinpä tryffeliäkin hienompi asia. Toivottavasti suhisevat puutarhassasi tulevanakin kesänä.
Melko vähän on tarjolla tietoa luonnon tryffeleistä Suomessa. Ei ole edes tiedetty paria vuosikymmentä enempää, että niitä meillä kasvaa. Ehkä joskus selviää, mitä nuo ovat.
PoistaNiiiin toivon, että ne ovat kesällä taas vierainamme.
Olipa tosi mielenkiintoinen löytö. Toivottavasti olisivat noita Betweenin mainitsemia Pohjan tryffeleitä.
VastaaPoistaSiili on kyllä todella toivottu pihan asukas. Hienoa, että se löysi puutarhaasi.
Niin on. Pohjantryffeliä se eniten muistuttaa, mutta noita tosiaan on muitakin.
PoistaSiili on todella tervetullut asukas. Olen siitä hyvin tyytyväinen.
Tosi hienoa! Ostin vuosia sitten Viikistä tryffeliympätyn pensaan. Enää en edes muista, mikä pensas oli. Talvi oli vaikea ja pensas kuoli. Kaivoin pensaan kohdalta maata myöhemmin ja sieltä löytyi yksi pieni pallero. En silloin hoksannut, että olisi pitänyt heti halkaista ja tutkia, vaan jäi kuivumaan pöydälle ulos. Jäi selvittämättä, oliko tryffeli. Lapseni kummilla on juuri tuo mainitsemasi Lagotto. Tryffeleitä sitä ei ole koulutettu nuuhkimaan, mutta kanttarelleja kylläkin. Toivottavasti löydätte vielä paljon tryffeleitä myöhemminkin, ihan huippuhieno juttu.
VastaaPoistaTiesin, että puita saa tryffelin sienirihmastolla, pensaista en ole kuullut. Olisi kiva tietää näiden palluroiden elämästä vähän enemmänkin. Esim. jäi mietityttämään ne, jotka heitin takaisin maahan, pysähtyikö niiden kasvu siihen? Tai onko niiden elinkaari vuoden vai kymmenen vuotta? Tai kun maan mylläsin kukkapenkiksi, kasvaako sieltä enää ikinä minkään sortin palluroita... Ehkä ensi kesänä/syksynä ollaan hieman viisaampia. =)
PoistaOmpa sinulla ollut yllätyksien kesä . Olisiko sinun kannattanut lähettää tai viedä johonkin tutkittavaksi nuo pallerot . Olisi hienoa jos olisi syötäväksi kelpaavia voisi niillä jotain tienata .
VastaaPoistaMinulla on joskus päivänlilja tehnyt mutaatio kukkasen jännä juttu mikä tällaisen saa aikaan ?
Siilejä ei mökillä ole koskaan ollut mutta mukavaa se olisi .Toivottavasti on jäänyt jäädäkseen teidän siilit .
Kameran kanssa kun kulkee sitä ikään kuin katselee tarkemmin ympärilleen. Itse asiassa minulla oli suurin pallura mukanani Mustilan talvipäivillä, mutta ei osunut sieniasiantuntijaa paikalle, ja ne joilta kysyin eivät varmuudella veikanneet mitään. Ensi syksynä sitten täytyy tehdä samalle paikkaa koekaivantoja, josko saisin jotain näytteeksi.
PoistaEilen jo vähän tarkkailin lahopuupinoa, mutta toistaiseksi ei havaintoa, eikä parane mennä koluuttelemaan niitä ennen aikojaan hereille. =)