Kevättä odotellessa on puutarhablogeissa kerrattu menneen kesän kuvia ja tapahtumia. Sama täällä, kuvia olen selannut ja tekemisiäni kerrannut. Jospa jokusen postauksen saan aikaiseksi ennen kuin kevätkukkien ryntäys taas alkaa.
Aloitetaan syksystä, joka oli pitkälle syys-lokakuun vaihteeseen asti lämmin. Siksipä kai puutarhani vihoviimeiset kukkijat yllättivät minut iloisesti ja kukkivat täysillä. Normaalina syksynä katvio on vasta avaamaisillaan nuppujaan tai sateisena kesänä vasta kasvattamassa niitä, kun ensimmäiset syyspakkaset hiipivät puutarhaan ja pilaavat koko komeuden. Ei menneenä syksynä. Kukinta aikaistui ja ennätin ihailla parin viikon ajan vahamaisia, raskaina roikkuvia kellokukkia. Ja nuuhkia; niissä on hento raikas tuoksu.
Toinen yllättäjä on tähkäkimikki 'Brunette'. Useana syksynä se on kukinnan suhteen päässyt liki kalkkiviivoille, mutta sitten tulevat kylmät yöt ja sateiset harmaat päivät, nuppujen kasvu tyrehtyy ja kukat jäävät aukeamatta. Kasvi on muutamassa vuodessa ehtinyt kumminkin varttua ja vahvistua, joten se jaksoi nyt tehdä useita kukkavanoja. Miten ihanasti vanat ottivat tukea yllään olevan omenapuun rungoista ja luikertelivat sen oksistossa. Kukat aukesivat vähitellen pitkin vanaa. Kaunista oli myös nuppujen hento lila ja itse vanan vahva tummanlila sävy.
Kolmas yllättänyt myöhäiskukkija oli toissa syksynä istutettu maksaruoho. Taimi on kirpparilta hankittu jakotaimi, jonka kasvuun lähtö oli alkuun heikkoa, keväällä jo luulin sen menehtyneen. Niin vain nimetön maksaruoho kukki lokakuun alussa. Samoin kuvassa näkyvät toissavuonna kylvetyt sininadat ovat saaneet muhkeutta olemukseensa ja tässä ne tarjoavat somaa sinivihreyttä maksaruoholle väripariksi.
Sininadasta juontui mieleen, että istutin kuparisarat tammen suojaan puolivarjoon. Ehkä paikka on aavistuksen liian varjoinen, mutta aika näyttää. Muutenkaan kuparisara ei välttämättä selviä näillä leveyksillä talven yli ulkona, valkeni minulle tässä jokin viikko sitten. Pahus! Olisin voinut viedä ne kellariin turvaan. Siemenistä ne kasvatin. Ehkä keväällä kehittelen niille ylimääräistä suojaa pakkasöiksi. Toisaalta jos sininata selvisi itsekseen, miksei kuparisarakin...
Löytyipä myöhäissyksyllä pientä vaaleaa sineä pilkottamassa purppuraomenapuun alla. Edelleen, ainakin kolme vuotta puskan hävittämisen jälkeen, vaikka olen yksittäisiä yrittäjiä nyppinyt maasta heti löydettyäni. Sai nyt kukkia, kun on ollut niin sinnikäs. Kaipa se taas teki uusia siemeniäkin levitäkseen.
Talven mittaan on blogien kommenteissa ollut kyselyä, tekevätkö tammet terhoja ja että missä iässä ne alkavat tuottaa terhoja ja pudottavatko tammet lehtensä syksyllä. Kyllä, tekevät terhoja ainakin meillä täällä II-vyöhykkeellä. Oma tammeni alkoi tuottaa niitä noin 20-vuotiaana. Terhoja kehittyy vaihtelevasti eri määrä vuosittain, ja niitä ropisee maahan syksyllä vähitellen. Erityisesti silloin ropina kiihtyy, kun oravat aloittavat sadonkorjuun. Ne kulkevat oksilla ja pudottavat terhoja alas. Hetken päästä ne kipittävät alas, keräävät pudonneita terhoja poskensa pullolleen ja piilottavat ne sitten jemmoihinsa. Tai hautaavat ne yksi kerrallaan maahan kukkapenkkien muhevaan multaan. Minulla onkin alkanut olla terhosatojen runsastumisen myötä ongelmana itäneet tammentaimet ei niin toivotuissa paikoissa. Ei enää riitä, että naapurin vaahtera siementää nurmikon täyteen keväisin maasta ponnistavia minimaalisia kirkkaanvihreitä lippusalkoja.
Kuvassa näkyy jo terhonsa pudottaneita kantoja, vielä kypsymässä olevia terhoja kiinni vihreissä kannoissa ja myös kesän aikana kuumuudessa kuivahtaneita terhoja. Vanhempieni tammi V-vyöhykkeellä ei tee terhoja, mutta pysyy hengissä, vaikkakin kasvaa kituliaan hitaasti. Tammen lehdet putoavat hieman vuodesta ja syksyn kylmistä riippuen osa syksyllä, osa vuodenvaihteen tietämillä, ja osa vasta tammikuussa. Jostain luin, että siitä tammikuu olisi saanut nimensäkin.
Pitäisiköhän jokunen linnunpönttö askarrella, kun vielä ehtii?
Niin, ja työt jatkuvat!
Olipa kivaa, että kasvit ehtivät tulla kauniisti kukkaan. Katvio on todella viehko. Hankin taimen pari vuotta sitten, vielä se ei ole kukkinut, mutta toivottavasti pärjää.
VastaaPoistaKuparisara ei tosiaan valitettavasti ole talvenkestävä muuten kuin oikein paksussa lumisuojassa ehkä. Minulla taisi kerran talvehtia kuparisara, mutta sitten se kuoli. Lakkasin kyllä aika pian yrittämästä niitä. Ja meillä tosiaan ei ole lunta yleensä suojana.
Minulla katvio on ollut ehkä nelisen vuotta. Tämä oli sen toinen kukinta. Viehko on hyvä sana kuvaamaan sen olemusta. Kauniit muodot kukissa, lehdissä, vähän ristiriitaisen näköiset, eikä ihan heti uskoisi niiden kuuluvan samaan kasviin.
PoistaTaas voi vaan toivoa. Lunta on paljon, ja onneksi jo loppusyksystä lähtien. Voi silti olla, että sinne menivät kuparisarani. Harmi, olin niistä niin innoissani.
Syyskimikit yllättivät viime syksynä täälläkin! Nousi monta kukkavanaa ja kaikki ehtivät avata kukintonsa. Olin jo päättänyt, että kimikki joutaa kokonaan poistolistalle, kun ei kuitenkaan ehdi kukkia, vaan nytpä täytyy miettiä asia uudestaan :D Ihana tuo viimeinen kuva!
VastaaPoistaMinulla on toinenkin Brunette, mutta se kasvaa hyvin kuivalla paikalla, on niin pieni, että saa joka kevät hakea. Ehkä kaivan sen aurinkoon ja kosteampaan maahan.
PoistaMeillä on suoranainen pula kunnollisista ja ehjistä linnunpöntöistä. Uusia ei ole tehty aikoihin.
Onpa katviossa kaunis kukka. En ole nähnyt omaa Brunetteani kukassa kertaakaan. Vaaleakukkainen 'White Pearl' -syyskimikki tekee kukkavanan, mutta harvoin ehtii nuppuja avata. Saattaa kasvaa liian varjoisassa paikassa.
VastaaPoistaNaapurissamme on n. 30-vuotias tammi. Viime vuosina puutarhassani on alkanut nousta pieniä tammia mitä kummallisimmista paikoista. Yksi kasvoi aivan punaherukan tyvellä, josta se oli kaivettava pois. Oravien piilottamista terhoista kasvavista tammivauvoista ei sentään ole suurta riesaa. Enemmän manaan joka kevät vaahteroita, joita ympäristön lukuisat vaahterat "kylvävät" estoitta. Onneksi pienet vaahterat loistavat kirkkaan vihreinä helpottaen niiden poistamista. Onkin tärkeää napata vaahteravauva maasta pois silloin, kun siinä on vasta kaksi sirkkalehteä. Vähänkin pidempään kasvaneena niille tulee hurjan pitkät juuret. Silloin kitkeminen ei suju enää yhdellä kädellä.
Niin on. Ne ovat kyllä odottamisen arvoisia. Brunetten kukkia minäkin sain odottaa useamman vuoden. Harmillisinta on, ettei se tarvitsisi kuin ehkä viikon pari pidempään lämpöisiä kelejä. Ehkä se kannattaisi siirtää enemmän aurinkoon, nauttimaan lämmöstä.
PoistaOn muuten totta, että ne vaahterantaimet, jotka ovat ehtineet lymyillä muun kasvillisuuden seassa pidemmän aikaa, ovat todella lujassa kiinni, ja syvällä.
Onpa hieno tuo katvio, sait siinä todella kauniin kuvan. Minun brunette on melkein ehtinyt kukkia, mutta usein varhain tullut pakkasyö tekee lopun kukkien avautumisesta. Onneksi llehdistökin on kaunis. Minäkin istutin maahan ne sinulta saamani ihanat kuparisarat, oi voi. Toivottavasti ne olisivat hengissä paksun hangen alla.
VastaaPoistaViime vuosi oli tammenterhojen suhteen todella runsas. Oravien touhuja on kiva katsella.
Kiitos Päivi! Kuvasin katviosta useamman kuvan vastaisuuden varalle, tiedä milloin se ehtii kukkia seuraavan kerran. On koko puskasta ja erikseen yksittäisistä kukista. Oli vaan niin tuulinen sää, että sommittelut meni vähän poskelleen. =)
PoistaKyllä harmitti, kun en huomannut syventyä kuparisaraan enemmän viime keväänä. Onneksi teillä on ollut vielä enemmän lunta kuin meillä. Kumpa kuparisarat sittenkin selviäisivät kuin ihmeen kaupalla.
Beautiful blog
VastaaPoistaThank you!
PoistaTuo katvio ja kimikkä on minulle uusia . Ihastuin minäkin sinun kimikkääsi kaunis myös nuppuisena . Minulla on sininataa useita ne siementävät itsestään meidän rinteeseen ...niitä on jo liikaakin joten hävitän osan .
VastaaPoistaTuo toinen kuparinata taas ei ole tuttu sen viihtyvyydestä talven yli ei tietoa .
Tammi on kaunis puu ja mielenkiintoinen ajatus sen nimen synnystä . Linnunpönttöjä emme nyt tänä vuonna tee lisää . Yhdelle kyllä pitäisi löytää uusi paikka kun sen puu paikka kaadettiin . Muutamia pitäisi putsaa nyt pääsiäisenä.
Meillä on linnunpöntöt kyllä huonossa hapessa ja kiire olisi tarjota uusia pesiä. Lintujen touhuja on mukava seurata.
PoistaOlipa kiva kuulla, että tammi voisi tehdä terhoja tuon ikäisenä. Täytyypä ensi kesänä kurkkia joko? Ich Omamme on jo 30- vuotias, mutta ehkä olemme liian pohjoisessa, vaikka periaatteessa II-vyöhykkeellä.
VastaaPoistaSelvästi tammikin nautti parin kesän lämmöistä ja erityisesti lämpimästä viime syksystä. Terhot ehtivät kypsyä hyvin. Kyllä terhot ilmestyvät teillekin joku kaunis kesä.
PoistaBrunette on kaunis, ja hyvän tuoksuinen. Meillä se on ehtinyt kukkaan vain kerran.
VastaaPoistaPidän Brunetestani todella paljon. Hyvää kannattaa odottaa, sanovat. =)
Poista