2017-04-17

Kylvöt talven jälkeen
Jo syksyllä piti kylvämäni perennojen siemeniä, jotka keräisin omasta pihasta. Uteliaisuuttani ja kokeilun haluani, johan noita puutarhassani kasvaa. Jäi keräämättä ja kylvämättä.


Talvi pihalla riittää: pakkastuulet ja jäiset sateet. Siemenet ovat saaneet kylmäkäsittelyn varmasti. Keräsin talteen talven kuivattamia törröttäjiä. Ravistaessani kukintoja pieni rahina kertoi siemenkotien sisällä olevan aarteita; onkohan siemenissä eloa?


Siperiankurjenmiekan siemenet näyttävät kurttuisilta minirusinoilta. Ne ovat kovia kuin kivet. Liotkoon ensin tovin. Saankohan erivärisistä siemenistä  erilaisen taimen?


Jos on kasvit erilaisia, niin on siemenetkin. Joka kevät sitä tulee ihmetelleeksi. Punanorotähkän kukinto on kuivuneena kuin pörheä pulloharja. Siemenet ovat untuvan keveitä hahtuvavarjoineen. Sama setti kuin samettiruusun siemenillä.
Jäi siivoamatta palavarakkaus pois kasvimökistä syksyllä. Talven jälkeen sinne pyrkiessäni pienikin liike sai aikaan hennon rapinan siementen pudotessa pitkin kasvualustaa ja käytävää. Astia alle ja varovasti kukintoja katkomaan. Palavarakkauden siemeniä riittää. Tarjolla räikeän iloisen perennan siemeniä. Voisin postittaa.


Maksaruohon siemenet ovat olemattoman pieniä. Ehkä ne ovat roskia, samankokoista ripettä kumminkin. No, jos eivät ole siemeniä, niin sitten se on toivomuspuuteria. Ehkä itääkin kukkapenkissä, jonne siemenet jo varisivat.12 kommenttia:

 1. Ovatpa nuo punanorotähkän siemenet kauniita.
  Syksyllä tulee aina tehtyä kaikenlaisia päätöksiä ja jotenkin ne vain jäävät. Mitäpä niitä murehtimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Sinne penkkiin ne on varisseet suurin osa ja ehkä itävät. Kokeilla pitää kumminkin.

   Poista
 2. Kauniita lähikuvia! Minullakin jää aina syksyllä perennojen siemenet keräämättä, kesäkukista sen muistaa paremmin. Olen sitten alkukesällä kaivellut ylimääräiset siementaimet kukkapenkeistä ja siirtänyt niitä uusille paikoille. Mukavaa alkanutta viikkoa! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu! Hauska oli kuvatakin pitkästä aikaa. Talvella on vähän valosta kiinni sekin touhu.
   Käynpä blogissasi vierailulla. Koskaan ei ole kirjoja liikaa. Mukavaa viikkoa! Johan se meneekin nopeasti, kun tiistaista on aloitettu.

   Poista
 3. Uteliaisuus ja yritteliäisyys ovat niitä puutarhaihmisten luonteenpiirteitä, siksipä mikään ei ole mahdotonta kokeilla, kun on kyse kasveista ja kasvatuksesta. Aina kannattaa kokeilla, yllätys on sitäkin ihanampi, jos sattuu onnistumaan. Ja epäonnistumisista ei lannistuta, vaan otetaan opiksi tai yritetään uudelleen. Näin minä tämän olen ajatellut:)Onnea kylvöillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilu on aina kivaa. Ehkä jokunen vuosi menee ennen kuin iirikset on kukassa, mutta sitten voin sanoa ihan itse kylväneeni.

   Poista
 4. Onneksi kasvit hoitavat osin melko tehokkaasti itsekylväytymisen kasvupaikalleen. Siperiankurjenmiekan siemeniä voit liottamisen lisäksi hieman raaputtaa. Kylmäkäsittelynhän ne jo ovatkin saaneet.
  Onnea siemenkylvöihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tuntuu, että ne parhaat taimet nimenomaan tulee itse kylväytymällä. Levitessään siementämällä kasvi on paikalla, jossa se kukoistaa ja pikkutaimetkin onnistuvat.

   Poista
 5. Minulla komeamaksaruoho tuntuu leviävän siemenistä vähän liiankin hyvin. Joka kesä sen siementaimia löytyy sieltä ja täältä. Hieno kasvi kuitenkin, joten ei haittaa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun omani on isomaksaruohoa, 'Karlfunkenstein' nimeltään. Niitä oli kaksi, mutta toinen kuoli heti ensimmäisenä talvena. Täytyypä tarkkailla multaa maksaruohon juurelta.

   Poista
 6. Minun intohimoni on idättää Mooseksen palavan pensaan pienet mustat helmipallerot. Olenkin saanut niistä monta jo kukkivaa tainta menestymään. Jakoon taimet eivät oikein kelpaa, monikaan ei tunne sen hyviä perennaominaisuuksia. Palaan kerrontaan omassa blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mooseksen palavapensaan kukat ovat kauniit. Sen tummahkot lehdet sopivat todella hyvin muiden kukkien taustaksi. Pidän siitä paljon, vaikkei sitä minulla olekaan.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!