2017-05-14

Kew Gardens, Rock GardenLupasin kertoa Kewn kivipuutarhasta. Lontoon matkan aiheuttama viherpökerrys laantuu vähitellen ja jippii-ihastelu oman pihan alkavasta orastuksesta tasoittaa tilannetta. Ehkä kesä meillekin joskus.


Kevään ensimmäiset pionit. Varhaisimmat pionit olivat täydessä kukassa, myöhemmin kukkivat pullistelivat jo suuria nuppujaan. Ilmeisesti pioneille on tässä jätetty kallionlohkareiden väliin kunnon kolo multaa varten. Lämmin paikka kasvaa. Myös lähellä olleessa metsäpuutarhassa puupionit olivat täydessä loistossaan.
Pieniä ja isompia kasvutaskuja oli lohkareista muodostetut rinteet täynnään. Nyt harmittaa, että en tullut harhautuneeksi polulta tarkemmin katselemaan istutuksia. Tyydyin napsimaan yleiskuvia, sillä jälleen kerran kasvien sijoittelu, perspektiivit, mittasuhteet ja värivalinnat veivät jalat alta.


Puiston suunnittelussa oli hyödynnetty myös olemassa olevaa puustoa, ja kivilohkareista oli järjestetty portteja ja kivirinteitä, joiden väleissä polut luikersivat. Vaikka lohkareet selkeästi jäivät rakennetun oloisiksi, niiden sijoittelu istui todella hyvin alueen korkeuseroihin ja puiden korkeuksiin. Kuumeisesti mietin, saisiko ideoita siirrettyä oman pihan kivipenkereisiin miniatyyrinä.


 

Porteista oli kauniit näkymät eteenpäin. Tässä alkaa pitkä ruusukujanne, joka sivuaa isoa muurillista keittiöpuutarhaa. Ruusut olivat vasta kasvattamassa nuppujaan. Haluaisin joskus nähdä sen kukkivan. Japaninvaahtera sopii hyvin punatiiltä vasten, se tuntui olevan vakioratkaisu monen tiiliseinän kupeessa. Valkoiset, hopeanharmaat, vaalean kellertävät ja harmaanvihreät sävyt tulevat hyvin esiin harmaasta kivestä.  


Princess of Wales Conservatory kivipuutarhan vieressä antaa taustan vesiputoukselle. Siinä on harkiten saatu vesi juoksemaan noroina tasoilta ja toistamaan lasihuoneen muodostamia raitoja ja bloggeja. Kaislojen ruo'ot ja lammikon edessä kasvavien laukkojen varret toistavat samaa pystysuorien viivojen bloggia. Olimme paikalla rentukoiden aikaan ja näen silmissäni kuinka kaunis lammen edusta on iiristen kukkiessa.


Jokainen kivenkolo piti juurellaan aarteen. Kasvit oli nimikyltein varustettu, kuten kasvitieteellisessä puutarhassa kuuluu olla. Olen sen verran kaukana botanistista, etten kylteistä perustanut, joten kasvien nimet saivat jäädä. Hassua nähdä hopehärkkiä ja palmuja samassa kivikossa.


Eniten pidin pitsimyssyjen muodostamasta näkymästä. Itsellänikin on joskus kasvanut rönsytiarellaa, mutta alhaalla jalkojen tasolla kasvaessaan sen kauneus ei pääse kunnolla esiin. Toisin kuin tässä kiveä vasten, nostettuna tasoihin ja istutettuna etenevälle matkalle. Etäällä oleva kukkapuu vielä korostaa valkoista hattarajatkumoa. Männyn neulasten sinivihreys toistuu istutuksissa ja etäämmällä kevään vihreys kylpee auringon valossa. Etualan narsissit olivat jo ehtineet kukkia.


Hyvää äitienpäivää kaikille äideille!

12 kommenttia:

 1. Kiitos taas kierroksesta. Upeita näkymiä, etenkin vesiputouksen ympäristö on viehättävä.
  Myös Berliinin IGA puutarhanäyttelyn kukkaistutuksissa oli käytetty paljon tiarellaa, joka esiintyi niissä todella edukseen.
  Aurinkoista äitienpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rönsytiarellassa on viehkoa sen herkkä olemus ja pienuus, ja silti se kantaa kukkansa urhean pystyssä päin.
   Puutarhakävely Berliinissäkin kelpaisi. Onneksi nyt vähitellen pääsee omaan pihaansakin vihreyttä ihastelemaan.

   Poista
 2. Ihana reportaasi! Jotenkin tuntuu, että olen nähnyt tuon kohdan vain syksymmällä, olisikin ihana nähdä kaikki kevätkukkijat! Mahtavaa kivien käyttöä, tuo porttitunneli olisi niin makee saada omaan pihaan - oi että. Ajatukset lähtee lentoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkä saisinkaan tuon kivipaasiportin puutarhaani ujutettua, tai edes fiiliksen siitä...
   Siellä oli yllättävän paljon kevätkukkijoita. Jotenkin olen mieltänyt kevätkukkijat kosteikkojen tai metsäpuutarhojen kasveiksi. Kivikoloissa onkin vaikka mitä.

   Poista
 3. Upeita kivirakennelmia. Tuo on sellainen paikka, jossa pitäisi käydä kerran kuukaudessa, kun eri aikoina parhaimmillaan olevat kasvit muuttavat näkymää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Kasveissa näkyi paljon nuppuja aukeavaksi myöhemmin, ja paljon oli istutettu kasveja, joilla on hieno syysväri.

   Poista
 4. Kiitos nojatuolimatkasta. Upealta näyttää. Mukavaa äitienpäivän iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä. Sen kerran kun reissuun pääsee, ja vielä tällaiseen puutarhaan, on se onni jaettava. Ja ketkäs sen parempia kohteita ovatkaan, kuin blogituttavat.

   Poista
 5. Mahtava Lontoon matka Sinulla takana. Tutkin tarkkaan nämä kaikki postaukset. Kiitos!
  Sinä olet suuri kiven ystävä. Luulenpa, että juuri Sinä osaat esitellä parhaiten tämän kivipuutarhan.
  Tuo pitsimyssy- ja vesikuva ovat huippuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häpeä tunnustaa, mutta tässä osassa puutarhaa jäivät kasvit minulta huomaamatta, kun katselin rakenteita ja sommittelua.
   Voi, kunpa pääsisin ensi kesänä mullan makuun.

   Poista
 6. Upeita kuvia, kiitos esittelystä! Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!