2017-05-25

Nokkosta suuhun ja kirvan niskaan

Kitken ne pois joka kesä, ja silti keväisin yhdet nokkoskeitot keitän, joskus riittää rautaa pakkaseenkin. Viikonlopun kunniaksi tein täytettyjä nokkoslettuja. Miltähän maistuisi nokkos-feta-piirakka?


Viime kesänä intouduin keräämään nokkosen siemeniä. Terveystavaraa nääs. Ei ne pahalta maistuneet, viilin päällä jopa hyvältä. Kiva kokeilu, vaikka loput on edelleen paperipussissa kaapin hyllyllä. Martoilla on hyviä säilömisohjeita.


Vaikka vihulainen polttelee, leviää puutarhassa kuin tauti ja vielä kylvää jälkikasvunsa riittämään vuosisadoiksi, ei kaikkia puskia kannata hävittää. Nokkosperhosen toukat käyttävät sitä ravintonaan. Lehtokotilot paljastuvat ensimmäisinä nokkosen lehtiin ilmaantuvien reikien johdosta. Kasveille ehdottoman hyvää ravinne- ja tuholaistorjuntaliuosta siitä saa viikon liottamalla. Pyykkipoika nenään ja lantraamaan.


Vielä on kokeilematta paperin teko nokkosen kuiduista. Ehkä ensi kesänä. 

12 kommenttia:

 1. Meillä kasvaa vaikka mitä rikkaa pihalla, mutta nokkonen ei kumminkaan. Taitaa puuttua jotain maasta, mitä se suosii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokkonen viihtyy rehevässä ja kosteassa mullassa, suorastaan riehaantuu levitessään kukkapenkkiin...

   Poista
 2. Nokkosia riittää täälläkin omiksi tarpeiksi. En ole hyödyntänyt, vaikka toki tiedän, että olisi hyvää paitsi syötäväksi myös lannoitteeksi ja kirvan torjuntaan. Epäilen, että olen allerginen nokkoselle. Kun niitä nykin, tuppaa naama turpoamaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa vetää se naama pois nokkospuskasta =). Ei vainen. Jos ihan turpoaa, saatat tosiaan olla allerginen.

   Poista
 3. Pyykkipojan tosiaan tarvitsee nokkaansa kun viikon käynyttä nokkoslitkua lantraa;)

  VastaaPoista
 4. Nokkosliuos on niin kamalan hajuista että käytän oikotietä ja levitän silputut nokkoset valkosipulien väleihin suoraan. Eivät ole ainakaan valkosipulit siitä pahaa tykänneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti ravinteita annettua käyttämällä sitä katteena. Pikaisena buustina liuos on tehokas. Joskus myös vain leikkaan ne poikki ja kuskaan parempaan kohteeseen.

   Poista
 5. Nokkosta voi helposti myös kuivata ja ripotella sitten talvella kuivayrttien tapaan ruokiin. Kyllä joka kevät pitää muutamat nokkosletut paistaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt, mitä kuivattaessa tapahtuu poltinkarvoissa olevalle nesteelle. Kuivuu toki, mutta eikö varsinainen polttava ainesosa jää? Kuivattuna menee kyllä pieneen tilaan. Vaan eipä ryöpätty ja silputtu nokkonenkaan paljoa tilaa vie.

   Poista
 6. Täytyykin käydä poimimassa ensimmäinen nokkossato. Joka vuosi teen ison saavillisen nokkosuutetta ja käytän sitä sekä lannoitteena että kirvojen häätöön. Hirveä haju, mutta ilmainen ja luonnonmukainen tuote. Osan nokkosta annan olla rauhassa perhosia varten. Aikanaan yritin päästä nokkosesta eroon, mutta oli niin työläs kitkettävä. Onneksi sitä on vain yhdessä paikassa ja nykyisin elämme sopusoinnussa sen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekaa kertaa nokkosuutetta kokeillessani tein sen virheen, että intona valelin laimennettua lientä vähän joka kasvin päälle. Sitä hajua! Lapset oli ihan, että armoa, äiti!
   Nykyisin käytän hyvin laimeaa liuosta ravinteena maahan ja vedellä huuhdon syvemmälle. Tujumpaa käytän täsmäaseena kirvoihin suihkuttamalla.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!