2018-01-12

Vyö ja henkselit
Varman päälle on aina parempi, niin taimipurkkien merkinnöissäkin. Kun touhottaa pienten purkkien kanssa, siirtää niitä ikkunalta toiselle, kuskaa ulos ja tuo sisään, jossain välissä aina jokin lappu irtoaa, ja taimen tunniste katoaa sen siliän tien.

Ei katoa enää. Nyt on nimi sekä pyykkipojassa, että purkissa. Molemmin puolin, sekä tussilla että lyijykynällä. Pitäisikö vielä kirjoittaa taimen nimi astian pohjaankin? Sinnehän ei auringonsateet pääse tekstiä haalistamaan.

Toivotonta on nimittäin muistiinpanot erilliselle paperille kirjoitettuna. Kolme pionia odottaa uudelleenistutusta varsinaisille paikoilleen. Kirjoitin nimet ja istutusjärjestyksen ylös syksyllä. Pitäisi löytää paperi, jossa tuo tieto on.Julkaisinpa nyt tuon viime keväänä kirjoitetun tekstipätkän, kun taimiaikakin taas koittaa. Niin kävi, ettei valeistutukseen edellisenä syksynä laitettujen pionien järjestystä löytynyt koko kesänä. Arpomalla pionini istutin kukkamaahan. Ehkä muutaman vuoden sisällä näen, mikä niistä on Tumman meren aallot, Jadwiga tai Immaculee.

Miten sinä pidät taimien nimet sekaantumatta ja katoamatta?

10 kommenttia:

 1. No on hyvä kirjoitus ja kysymys, tosiaan! Vältän tuon takia istuttamasta samaa lajia lähekkäin, mutta joskus tulee tyrkättyä samaan kuoppaan kiireessä. Näin kävi toissa syksynä ainakin viidelle iiriksen juurakolle. Viime kesänä yksi niistä kukki, sen olisi tietysti siinä yhteydessä voinut siirtää, kun tiesi, mikä se on (istuttamani lajikkeet on aika eri värisiä). Kai asia googlettamalla selviää sitten, kun pionisi kukkivat, toivottavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkiessa viimeistään selviää, toivottavasti ei tarvitse pitkään odottaa.
   Eipä tullut viimeisen päälle suunniteltua istutusta, kun en tiennyt oliko taimi valkoinen, punainen vai vaaleanpunainen. Yritin lehtien ja kasvutavan perusteellakin lajikkeita päätellä Googlen kuvien avulla. Niin ovat nyt lähekkäin istutettuina, ettei tuo väriasia maailmaa kaada.

   Poista
 2. Tämä oli varsin hyödyllinen postaus, varmasti jokainen puutarhuri pohtii tätä. Minä yritän tehdä niin kuin Saila, eli vältän istuttamasta samaa lajia lähekkäin. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilleen istuttamisessa on puolensa. Joskus olen piirtänyt myös karttoja kukkamaista.
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. En mitenkään :D Joskus otan kuvan, joskus kirjoitan ylös ja joskus olen ihan vain muistin varassa. Vaan aina joku pääsee seulan ohi ja on nimetön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valokuvaaminen on kyllä hyvä konsti. Varsinkin kukkivien taimien sijainnin saa niin jäljitettyä.
   Joskus miettinyt kasvitieteellisten puutarhojen nimikylttejä, mutta sitten täytyy olla tosissaan innostunut lajikkeista ja niiden nimistä. Nättejä kylttejä voisi kyllä olla mukava väkertää.

   Poista
 4. Hyvä kysymys. Lähes aina saan jonkin sekaannuksen aikaan siemenkylvöjä tehdessäni, kun en joka taimipottia viitsi nimetä ja sitten niitä siirrellessä aina jokin eksyy väärään joukkoon. Ostotaimien nimilappujen kanssa pyrin olemaan tarkempi ja kirjaan ylös mitä olen puutarhaan milloinkin hankkinut ja mistä. Lisäksi laitan lyesti ylös tarvittavat tiedot kunkin kasvin kasvuvaatimuksista, jollei kasvi ole entuudestaan tuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on myös ns. ostoslista, johon merkkaan kaikki lapuista irtoavan tiedon.
   Siementaimet sekaantuu mulla siinä vaiheessa, kun laitan samaa lajia, mutta eri lajiketta samaan tilaan. Täytyy ostaa muutama pussi pyykkipoikia lisää. Ne tuntuivat toimivan hyvin, lisäksi ne on minikokoisena tukena taimelle.

   Poista
 5. Pyykkipoika tuntuu hyvältä vinkiltä, mutta tussiteksti varmistaa - jos pyykkipoika irtoaa... Joskus numeroin taimet ja tiedot ovat vihkossa muistiinkirjoitettuna, mutta kaikki toimet pettävät joskus. Tulkoon sitten mitä tulee, jotakin kuitenkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja myöhemmin saa siirrettyä taimet, jos nimi hukkuu ennen istutusvaihetta.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!