Varman päälle on aina parempi, niin taimipurkkien
merkinnöissäkin. Kun touhottaa pienten purkkien kanssa, siirtää niitä ikkunalta
toiselle, kuskaa ulos ja tuo sisään, jossain välissä aina jokin lappu irtoaa,
ja taimen tunniste katoaa sen siliän tien.
Ei katoa enää. Nyt on nimi sekä pyykkipojassa, että
purkissa. Molemmin puolin, sekä tussilla että lyijykynällä. Pitäisikö vielä
kirjoittaa taimen nimi astian pohjaankin? Sinnehän ei auringonsateet pääse
tekstiä haalistamaan.
Toivotonta on nimittäin muistiinpanot erilliselle paperille
kirjoitettuna. Kolme pionia odottaa uudelleenistutusta varsinaisille
paikoilleen. Kirjoitin nimet ja istutusjärjestyksen ylös syksyllä. Pitäisi
löytää paperi, jossa tuo tieto on.
Julkaisinpa nyt tuon viime keväänä kirjoitetun tekstipätkän,
kun taimiaikakin taas koittaa. Niin kävi, ettei valeistutukseen edellisenä
syksynä laitettujen pionien järjestystä löytynyt koko kesänä. Arpomalla pionini istutin kukkamaahan. Ehkä muutaman vuoden sisällä näen, mikä niistä on Tumman
meren aallot, Jadwiga tai Immaculee.
Miten sinä pidät taimien nimet sekaantumatta ja
katoamatta?
No on hyvä kirjoitus ja kysymys, tosiaan! Vältän tuon takia istuttamasta samaa lajia lähekkäin, mutta joskus tulee tyrkättyä samaan kuoppaan kiireessä. Näin kävi toissa syksynä ainakin viidelle iiriksen juurakolle. Viime kesänä yksi niistä kukki, sen olisi tietysti siinä yhteydessä voinut siirtää, kun tiesi, mikä se on (istuttamani lajikkeet on aika eri värisiä). Kai asia googlettamalla selviää sitten, kun pionisi kukkivat, toivottavasti.
VastaaPoistaKukkiessa viimeistään selviää, toivottavasti ei tarvitse pitkään odottaa.
PoistaEipä tullut viimeisen päälle suunniteltua istutusta, kun en tiennyt oliko taimi valkoinen, punainen vai vaaleanpunainen. Yritin lehtien ja kasvutavan perusteellakin lajikkeita päätellä Googlen kuvien avulla. Niin ovat nyt lähekkäin istutettuina, ettei tuo väriasia maailmaa kaada.
Tämä oli varsin hyödyllinen postaus, varmasti jokainen puutarhuri pohtii tätä. Minä yritän tehdä niin kuin Saila, eli vältän istuttamasta samaa lajia lähekkäin. Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistaErilleen istuttamisessa on puolensa. Joskus olen piirtänyt myös karttoja kukkamaista.
PoistaMukavaa viikonloppua!
En mitenkään :D Joskus otan kuvan, joskus kirjoitan ylös ja joskus olen ihan vain muistin varassa. Vaan aina joku pääsee seulan ohi ja on nimetön.
VastaaPoistaValokuvaaminen on kyllä hyvä konsti. Varsinkin kukkivien taimien sijainnin saa niin jäljitettyä.
PoistaJoskus miettinyt kasvitieteellisten puutarhojen nimikylttejä, mutta sitten täytyy olla tosissaan innostunut lajikkeista ja niiden nimistä. Nättejä kylttejä voisi kyllä olla mukava väkertää.
Hyvä kysymys. Lähes aina saan jonkin sekaannuksen aikaan siemenkylvöjä tehdessäni, kun en joka taimipottia viitsi nimetä ja sitten niitä siirrellessä aina jokin eksyy väärään joukkoon. Ostotaimien nimilappujen kanssa pyrin olemaan tarkempi ja kirjaan ylös mitä olen puutarhaan milloinkin hankkinut ja mistä. Lisäksi laitan lyesti ylös tarvittavat tiedot kunkin kasvin kasvuvaatimuksista, jollei kasvi ole entuudestaan tuttu.
VastaaPoistaMulla on myös ns. ostoslista, johon merkkaan kaikki lapuista irtoavan tiedon.
PoistaSiementaimet sekaantuu mulla siinä vaiheessa, kun laitan samaa lajia, mutta eri lajiketta samaan tilaan. Täytyy ostaa muutama pussi pyykkipoikia lisää. Ne tuntuivat toimivan hyvin, lisäksi ne on minikokoisena tukena taimelle.
Pyykkipoika tuntuu hyvältä vinkiltä, mutta tussiteksti varmistaa - jos pyykkipoika irtoaa... Joskus numeroin taimet ja tiedot ovat vihkossa muistiinkirjoitettuna, mutta kaikki toimet pettävät joskus. Tulkoon sitten mitä tulee, jotakin kuitenkin...
VastaaPoistaJa myöhemmin saa siirrettyä taimet, jos nimi hukkuu ennen istutusvaihetta.
Poista