2020-05-12

Toukokuun talvi

Ensimmäiset ja ainoat helmililjat.

Eilisen ihan oikeasti järkyttävän sään ‒ hyytävää tuulta, raskaita sadepisaroita, rakeita ja LUNTA ‒ jäätyä eiliseen, uusi päivä valkenee säteilevän aurinkoisena. Voi Luoja, että maa voi olla kaunis!

Tämä on se villi kirsikka, jonka neuvoitte jättämään pystyyn.
Kukkanuppuja täynnä!

Pionit selviävät hyvin takatalvesta.

Kokemus se on talvikin toukokuussa, ja pakko oli lähteä ulos kameran kanssa. Miesmuistiin ei ihan tällaista kesän korvalla..., kimmeltävä lumipeite on paksumpi kuin jouluna. Ei ole edes kylmä, toukokuussa paksu villatakki takin alla ja talvikengät jalassa. Toissapäivänä tepastelin pihalla T-paidassa ja avonaisissa läpyköissä.

Kevätpikkusydämet kurottuvat hangen läpi.

Lumi sulaa silmissä ja minulle tulee kiire saada nietoksista kuvia. Räystäät tippuvat, painoa kerättyään ohut lumimatto laskee kelkkamäkeä stoppareista huolimatta jyrkiltä katoilta ja tömähtää kohahtaen maahan. Jysäyksiä kuuluu yhdestä jos toisesta pihasta. Saan varoa kääntämästä kameran linssiä oksien alla taivasta kohti. Lumi ja jää sulavat nopeasti ja tippuvat raskaina pisaroina.

Taidetta

Valo kimmeltää kauniisti jäätaideteoksista ja näen kuinka ne hiljakseen muuttavat muotoaan. Toukokuun aurinko on niille liikaa. Höttölumi on myös hetkessä kadonnut aurinkopaikoista. Puiden versot työntyvät lumen ja jään läpi taianomaisen hehkeinä, kuin en mitään ihmeellistä olisi niiden ympärillä. Ne on suunniteltu kestämään myös harvoin osuvan toukokuisen talven.

Sitä luulee hallitsevansa säät ja tuulet.
Kevät tulee, kun se haluaa.

Sinililjojen merestä pilkistää vain lehtien tupsut lumella. Varmasti vielä kukatkin nousevat entistä terhakampina lumen sulettua. Paikoin maa olikin jo kuivan oloista, kastelee se lumikin. Piti olla puutarhaviikko minulla. Kohtalon ivaa tämä tämmöinen. Eilen ketutti ihan tosissaan, mutta tänään osaan jo ihastella ihmeellistä maailmaa.

Punaherukan kukat eivät onneksi vielä olleet auenneet.

Tulppaanit saivat talvihunnun helmoihinsa.

Tuore vihreä ja lumivalkoinen on raikas väripari. Siinä on paljon kasvun voimaa ja uhkeutta. Kevät kulkee askelen taakse, toisen eteen, kesä jo pilkistää puutarhakalusteiden alta.

Kohta tuossa taas voi istuskella.

Minulle riittäisi päivän mittainen takatalvi, entä sinulle? Joko kovasti hipottaa päästä puutarhaan kaivamaan ja maata möyhimään? Minulla on kyllä jo ihan polttava tuska saada jotain aikaiseksi.

 

18 kommenttia:

 1. Meillä oli eilen ihan samanmoiset näkymät. Nyt onneksi lumi on jo sentään sulanut pois, mutta melko viileää (+7 astetta) yhä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikainen ja lyhyt talvi lopulta oli. Tänään lumi on jo muutamaa varjopaikan nyppyrää lukuunottamatta sulanut. Kylmä on, mutta eiköhän auringon lämmittäessä meikäläinenkin pääse jo starttaamaan.

   Poista
 2. Kukapa kaipais lunta tässä vaiheessa, mutta kasvit on sitkeitä eivätkä yleensä vähästä hätkähdä. Hienoja kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyvä, että kasvit on vuosien saatossa tottuneet sääpoikkeamiin. Täytyy yrittää pitää mielessä kasvuvyöhykkeellä pysyminen peruskasvien kanssa, vaikka uusia ihmeellisyyksiä välillä kokeilisikin.
   Kiitos, kiva oli kuvata.

   Poista
 3. Kaunista on, vaikkakaan ei tähän aikaan vuodesta kovin toivottavaa!

  Täällä ei tullut lunta, mutta aika viileää on ollut. Kasvit onneksi selviävät kylmistä jaksoista yllättävän hyvin, ovat tosiaan sopeutuneet sellaiseen. Toivotaan kuitenkin lämpeneviä ilmoja, että pääsee puutarhahommat kunnolla käyntiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivän mittaan siellä jo tarkenee, ja villatakinkin sai heittää välikerroksesta pois aurinkopaikoissa. Touhua kyllä riittää pitkäksi aikaa.

   Poista
 4. Kaunis on toukokuinenkin talvi, mutta onneksi suli nopeasti pois. Tosin tänään tuuli taitaa puhaltaa suoraan napajäätiköltä. Meillä on puutarhatöihin päässyt käytännössä tammikuusta saakka. Vähän toivoisin lämpenevää, jotta saisin tomaatit kellarista kasvihuoneeseen. Yöpakkasten vuoksi vielä ei kannata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi harvemmin osuu sankka lumipyry tähän vuodenaikaan kohdalle. Tosi mukava oli kuvata näkymiä talteen.
   Meilläkin maa on ollut paljas, mutta melko pitkään jäässä kumminkin. Vasta kuukauden päivät on lapio uponnut. Vieläkin riittää kuivien kukanvarsien ja talventörröttäjien katkomista ja keräämistä.
   Kumpa tosiaan yöpakkaset menisivät ohi.

   Poista
 5. Erikoinen talvi jatkuu erikoisena keväänä! Yllättävän hienosti kasvit lumen kestivät, enemmin huolettaa yöpakkaset, jotka jatkuvat nyt kolmatta yötä. Onneksi eivät vielä hedelmäpuut ja mansikat kuki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on villi kirsikka aivan näinä päivinä aukaisemassa nuppunsa, sama tilanne päärynällä ja herukoilla. Onneksi sentään päivä sen verran lämpenee, että pölyttäjiä näkyy olevan liikkeellä.

   Poista
 6. Minuakin harmitti vietävästi maanantaina, kun vesisade muuttui lumeksi, mutta tiistaina aamuauringossa kaikki näytti niin kauniilta, että oli pakko kaivella kamera esille ja lähteä puutarhakierrokselle. Lumet sulivatkin sitten päivän mittaan pois ja auringonpaiste on hellinyt mukavasti. Saisi kyllä olla vähän lämpimämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kieltämättä harmitti maanantaina. Mullakin oli suuria suunnitelmia puutarhaan. Vähitellen, ja onhan tässä aikaa koko kesä.

   Poista
 7. Onneksi tuo takatalvi oli todella lyhyt, tai siis tuo luminen aika. Hyytävän kylmä tuuli jäi...
  Ja kevään kukat ovat onneksi uskomattoman sitkeitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Ei tähän aikaan enää tarttis lunta tulla. Kun lumi suli ja paikat vähän kuivahti, on kuin tavallinen alkava kesä. Nurmikkokin pitäisi jo leikata paikoitellen. Siitä se lähtee!

   Poista
 8. On ollut kyllä erikoinen talvi ja kevät. Tässä juuri yksi päivä iltalenkillä ollessani mietin, että taisi helmikuussakinh olla lämpimämpää kuin juuri silloin lenkillä ollessani TOUKOKUUSSA.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika viileäksi on vetänyt. Helpottaa heti, kun aurinko hieman pääsee paistamaan. Minusta on uskomatonta, että Lapissa on vieläkin yli metri lunta paikoitellen ja etelässäkin sataa räntää. Onneksi elantoni ei ole suoraan kiinni kasvukaudessa, välillisesti vaan mansikoiden hinta saattaa nousta, jos ei ole poimijoita koronan takia tai peruna voi olla huonompilaatuista, jos sattuu oikein kylmät vesikelit.
   Että leppoisaa sadepäivää toivottelen, ehkä lämpökin viimein saapuu!

   Poista
 9. Voi miten ikävää tuo lumi. Ei nyt tähän aikaan lunta enää kaipaa. Toivon lämpimiä säteitä sinne! Sinulla on kuitenkin ihanat tulppaanit siellä ihan valmiina, kun vaan hiukkasen lämpenisi. Iloista kevättä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on taas auringonpaistetta eikä tietoakaan lumesta. 10 astetta ja lintujen laulu. Tulppaanit on taas pystyssä valmiina kukkimaan. Samoin sinulle oikein mukavaa kevättä!

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!