2020-05-30

Varjopuutarhan uusi elämä

Särkynytsydän jäi paikoilleen, vaikka ympäristö myllättiin uusiksi.

Aiemmin olen kertonut tonttia lännen puolelta varjostavasta syreeniaidasta, usein ja hartaasti. Tämä on ollut hidas prosessi kypsytellä, osittain ajanpuutteen, toisaalta valinnan vaikeuden takia. Alue on pituudeltaan n. 24 metriä ja sen leveys vaihtelee kolmesta viiteen metriin.

Keväällä vielä riittää valoa, miten käy kun on täysi lehti syreeneissä?
 
Palikat alkoivat loksahdella kohdilleen, kun hävitimme isot lehtikompostit aidan alkupäästä, kun halusin hyödyntää kaadetun Sokerimironin paksut rungot puutarhassa ja kun uudistin syreenien edessä olleen kukkapenkin. Harvennuksen jälkeen syreenit eivät enää ole hallitseva rivi valonpeittäjiä, vaan antavat mukavan täplityksen maahan ja päästävät valoa siilautumaan iltapäivällä lävitseen. 

Ukonkellot jäivät toistaiseksi, koska kukkivat valkoisin kukin.

Tämä on pienen budjetin iso muutos. Käytin mahdollisimman paljon jo olemassa olevaa kasvillisuutta: jaoin itselleni mieluisia perennoja uusiksi taimiksi, siirsin muualta puutarhasta varjoisempiin oloihin kaipaavia perennoja ja harkiten aion ostaa jokusen ihanuuden lisää kokonaisuuteen. Olen hyödyntänyt kaikki omenapuun rungot, osan syreenien rungoista joko sellaisenaan tai ohuemmat oksat hakettamalla ne maanpeitteeksi.

Sinililjat menivät, mutta patsaani voi kohta nuuhkia kielojen kukkia.
 
Aluksi nypin irti kaikki liiat syreenien juurivesat ja leikkasin pois kuivuneet oksat. Tein seuraavaksi vuohenputkiratsian. Onneksi tuuheana kasvanut tellima on pitänyt vuohenputken melko hyvin aisoissa, mutta joudun silti pitämään putkea tarkkaan silmällä. Toistaiseksi jätän tontin rajan ja syreenien välisen vajaan metrin levyisen suikaleen katetuksi tellimalla. Muutenkin tellima on edelleen valtakasvi alueella. Saunanpuoleisessa päässä kaistaleella kasvaa kotkansiipisaniaista ja taas tienpuoleiseen päähän vuohenputkien päälle aion levittää katekankaan ja haketta.

Kartiomarjakuusien välistä polku koukkaa kohti komposteja.

Seuraavana alkoikin homman hauskin vaihe. Mallailin runkoja asentoon jos toiseen, kääntelin niiden kauneimmat kyljet esiin ja pengersin koko tontin leveydeltä loivasti viettävän alueen pieniksi istutusalueiksi. Halusin tehdä istutusalueista ja niiden kasveista soljuvan kokonaisuuden, jota pienet hoitopolut halkovat. Saa nähdä miten onnistuin, kun rungot oleentuvat paikoilleen, kasvit kohoavat ja saan hankittua loputkin taimet puupalikoin merkkaamilleni paikoille. 

Aamuaurinko kuivattaa sinivuokkojen ja kotkansiipisaniaisten lehdet.

Paljon on vielä kesken, osa taimista on hankkimatta, jämätaimia siellä täällä, mutta suurin osa perusistutuksista on jo tehty. Saunapäädyssä aluetta on kasvaneen kielon olen antanut levitä matoksi patsaan tietämille. Siirsin sitä polun alle jäävältä alueelta aukkopaikkoihin. Pelastin pari varjoliljaa nurmikolta ja toiveikkaana ripottelin jokusen varjoliljan siemenenkin kielojen lomaan. Kukkivat sitten kymmenen vuoden päästä. Alppikärhö sai tuekseen syreenin oksista rakennetun kehikon ja vaikuttaa kietoutuvan siihen tyytyväisenä, kohta kukkiikin. Taustalla on aiemmin istuttamaani kotkansiipisaniaista ja sinivuokkoja. Auringonvalo osuu kauniisti keväänvehreisiin saniaisen versoihin ja ne tuntuvat valaisevan koko alueen. 

Laikkukirjokanukka on vasta saniaisen kokoinen,
mutta parin vuoden kuluttua siitä on jo varjostajaksi.

Hävitettyämme vanhat risat lehtikompostin kehikot, ostimme tilalle kunnolliset lehti- ja talouskompostit. Sekoitin lehtikompostin ja talven aikana muhineen kompostin pariksi kummuksi keväällä ja istutin toiseen laikkukirjokanukan. 'Elegantissima' vaikutti sopivan siirottavalta kasvilta tuohon paikkaan peittämään kompostit katseilta ja tuomaan valoa vaaleareunaisilla lehdillään. Syreeniaidan ja kasvimökin välissä oleva perheomenapuu sai alleen vänkkyräisen maasta kohoavan oksan, tellimaa, jaettuja kuunliljoja ja ripauksen valkoisen lehtosinilatvan siemeniä. Ehkä syksyä varten jotain uutta kukkivaa.

Maasta kohoava käppyrä vain odottaa, että sitä myöten jokin kasvi luikertaisi.

Toisessa päädyssä aitaa on kasvanut isoäidiltä saamaani kalliokieloa timanttituijien alla. Siellä ne ovat viihtyneet hyvin, mutta vähitellen tuija on kasvaessaan myös levinnyt ja peittää ne lähes näkyvistä. Kaivoin kalliokielot varovasti ylös ja istutin kulkemaan pitkänä rimpsuna läpi koko alueen.

Rakkaat kalliokielot saivat nyt arvoisensa paikan.

Polut jäävät mullokselle ainakin toistaiseksi. Haraamalla kokeilen pitää ne rikoista puhtaana. Kunhan saan kaikki taimeni istutettua maahan, lisään hakekerroksen istutuksiin pidättämään kosteutta, koska varsinkin syreenien puolella istutuksia maa on keskikesällä melko kuivaa.

Katse tammenaluspolulta uuden pionipenkin yli kohti varjopuutarhaa.

Kuunliljoja minulla on ollut alueella ennenkin. Täytyi ihan kelata vanhoja valokuvia tunnistaakseni ne, koska alkukeväästä niiden maasta nousevat versot ovat lähes samannäköisiä, ehkä niistä löytyy pienoisia värieroja. Kuunliljoja onkin nyt läpi koko istutuksen ryhmä siellä toinen täällä. Vielä niistä ei tosiaan näy kuin lehtien kärkipiikit, mutta noustuaan ja auettuaan niiden lehdet peittävät nyt vielä kovin ankean näköisen maan. Vuorikaunokki pääsi tällä kertaa taustalle. Ennen sitä oli pionipenkin kohdalla valtava lämpäre, mutta nyt se on parissa kohtaa rajan ja syreenien välissä, siis auringon puolella. Se on riittävän valloittava pitääkseen puoliaan vuohenputkelle.

Vuorikaunokki siirtyi syreenien puolelle, alppiruusu sai lisää taponlehteä.

Halusin hoitopolun kulkevan alppiruusun takaa, joten siirsin kohdalla kasvaneita taponlehtiä hieman syrjemmälle. Lisää taponlehteä löytyi muualta puutarhasta, ja saan niistä mukavan maton tosi matalaa kasvustoa alppiruusun ja kartiomarjakuusen alustaan.

Pätkä luonnon omaa suunnitelmaa; lemmikki ja punaherukka.

Kanadanhemlokin ja tammen jälkeen syreenit vaihtuvat aidassa tuijiin, timanttituijiin ja japaninhemlokkiin. On siellä yksi punaherukkakin. Sen olen aikanaan kasvattanut rungolliseksi ja sen oksat kaartuvat viehkosti maata kohti. Herukan alla maa on täynnään lemmikkiä ja saa minun puolestani olla. Näille tienoin olen suunnitellut teeman vaihtumista varjon puutarhasta ruusutarhaksi, mutta en vielä ole keksinyt, miten temppu tehdään. Ehkä luonnontilaisen nurmikon tai kedon kautta... Puunrungot kumminkin jatkuvat ruusutarhalle asti ja paksuimpia runkoja olen ajatellut istuimiksi, maanrajassa olevaa kantoa sisääntuloksi ruusutarhaan.

Kohti ruusutarhaa.

Varjopuutarhaan palaan varmasti vielä monta kertaa, sillä uusista istutuksista on jo nyt kerrottavaa, ja muutenkin on hauska seurata kasvun etenemistä kesän mittaan. Ruusutarhaa tuskin saan eteenpäin ennen ensi kesää. 


19 kommenttia:

 1. Ihanan näköinen hämyinen varjopuutarha! Työtä varmasti riittää, mutta on upea, kun voi hyödyntää ja kierrättää olemassa olevia ja sitten "mansikaksi" hankkia jotain uutta ja inspiroivaa. Aurinkoista alkavaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Varjossa on ollut mukavan viileä työskennellä. Tähän olisi otollista kehitellä varjopuutarhan oheen myös kevätpuutarha, koska keväisin valoa todella riittää syreenien ollessa lehdettömiä.
   Samoin sinulle oikein hyvää kesäkuuta!

   Poista
 2. Ihana täälläkin on seurata tätä projektia! Kaunis jo nyt, ja ihanat kasvit. Mahtava idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljaa hyvä tulee. On tätä kypsyteltykin. Siinä mielessä oli helppoa saada heti lehtevää, kun tellimaa oli tanner täynnä ja kielojakin ihan mukavasti.

   Poista
 3. Kaunis varjopuutarha. Kiitos postauksesta sillä tästä sain idean mihin siirrän kalliokieloa jota kasvaa villinä tien varressa (omalla tontilla).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, kalliokielo viihtyy todella hyvin puutarhan puolella. Hetken sen kestää juurtua. Tuossa laskeskelin, että mummon kuolemasta on jo 16 vuotta, joten kasvi on todella lujaa tekoa.

   Poista
 4. On aivan fantastinen! Ihana, luonnonmukainen paikka. Olet todella onnistunut valtavan hyvin. Usein hiljalleen etenevistä projekteista tulee parempia kuin hetkessä valmista -jutuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joskus tulee hyvää jälkeä pikaisen inspiraation iskiessä, mutta useimmiten nämä pidempään harkitut elävät kauemmin ja pidempään miellyttävät tekijänsä silmää.

   Poista
 5. Näyttää tosi kauniilta ja viihtyisältä jo nyt! Puutarhurin lisäksi varmasti myös luontokin viihtyy siellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Toivottavasti lahoavat puut antavat suojaa ja ravinnetta erilaisille öttiäisille. Linnut tuntuvat viihtyvän. Mietinkin, että syreeneihin en vielä ole ripustanut yhtään linnunpönttöä.

   Poista
 6. Loistavasti olet hyödyntänyt kaadettujen puiden runkoja ja oksia, niin reunuksina kuin hakkeena. Erittäin ekologista ja edullista. Kaunista tuli/tulee. Kannatti vähän mietiskellä mitä ja miten tekee.
  Mukavaa päivää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntui hassulta kantaa jätteisiin paksuja runkoja, jotka vielä viehättivät silmää. Kyllähän rankapino melkein vuoden päivät ennätti "nurmikkoa pilata". No, täytyy kerätä enimmät roskat pois, vähän haravoida ja heittää nurmensiementä perään. Eiköhän se tokene.

   Poista
 7. Asioiden kypsyttely usein kannattaa. Varjopuutarha kasveineen näyttää tosi kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunuvuokko! Olen tähän itsekin jo melko tyytyväinen. Pientä istuttamista ja hakkeen levittämistä se vielä kaipaa.

   Poista
 8. Olet onnistunut hienosti luomaan luonnollisen näköisen varjopuutarhan, joka vain paranee kasvien levitessä. Valo siivilöityy ja leikkii kauniisti kotkansiipien lehdillä. Melkein voi nähdä keijukaisten kulkevan uudessa satupuutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between! Alueella oli valmiiksi pohjakerroksen kasveja, joten sain niitä hieman siirtelemällä nopeasti rehevää tuntua aikaiseksi. Ja tietysti pitäydyin luonnon kasvien valikoimassa. Rauhan tyyssija tästä kyllä tulee, vilpoinen paikka rentoutua.

   Poista
 9. Todella kaunista ja luonnollisen näköistä jo nyt, saati sitten kesän edetessä! Omenapuun rungot pääsivät nyt hyvään käyttöön ja rajaavat kauniisti istutuksia ja polkuja. Tykkään :) Kukkaisaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
 10. Kiitos, Minna! Luonnollista tuosta yritin, tosin viereisessä penkissa on pioneja ja jalostettuja angervoja, mutta ei anneta sen häiritä. Joo, ei voi heittää käypää tavaraa pois. Ainakaan vielä, ehkä kymmenen vuoden kuluttua.

  VastaaPoista
 11. Onpa kaunista! Pidän niin kovasti puutarhoista, jotka näyttävät siltä kuin olisivat vielä puolittain luonnontilassa. Oletko saanut kaiken hakkeen kaadetuista puista, vai oletko joutunut tilaamaan? Itse olen katsellut, että mistä sellaista saisi hankittua täällä Turun seudulla.

  https://www.metsahake.fi/hakkeen-myynti

  VastaaPoista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!