2020-05-03

Kevätmieli


Sinililjat kukkivat nurmikolla laajoina mattoina. Kuljen puutarhassa varoen tallomasta niitä jalkoihini. Näin käy joka kevät, mutta silti haluan antaa niiden levitä vapaasti. En ole upottanut nurmikkoon astinkiviä, koska kapeahko nurmikaistale on kuin polku itsessään. Siispä hyppelehdin, koikkelehdin, loikin ja haen tasapainoa nurmella kulkiessani. Toistaiseksi jalansijaa on vielä löytynyt. Ilokseni  muurahaiset ovat kuljettaneet sinililjan siemeniä myös aidan toiselle puolen, ja niinpä myös ojassa alkaa vähitellen sinertää ohikulkijoiden iloksi.


Useana vuonna olen jättänyt nurmikon keväällä leikkaamatta alueella, jossa sinililjat kasvavat. Saavat rauhassa kehittää siemenensä ja siten levitä. Nurmikko on epäsiistin näköinen tämän ajan, mutta kevään sininen kukinta korvaa moninkertaisesti haitan.


Syksyllä viritin kadunpuolen orapihlaja-aitaa vasten kaikki löytämäni verkot. Jänisten järsinnät eivät haitanneet tänä keväänä kasvejani. Mietin, josko verkot voisi jo poistaa, koska näky ei mieltä ylennä. Onhan pelloilla, metsissä ja pientareilla jo vihreää syötävää jäniksille. Tosin on eri asia napsaista tulppaaneista meheviä nuppuja kuin tyytyä iänikuiseen vuohenputkeen, tuumaa ristiturpa. Pääseehän se tänne nytkin: toinen puoli puutarhaa on aitaamatta. Tultu on, jänis on harva se päivä pihassa, yhtenä aamuna kettukin. Joten enpä tiedä verkon avuista ja hyödystä; ehkä jonkun muun puutarhassa on ollut todelliset herkkupalat tänä vuonna, kun tulppaanini ovat säästyneet.


Pitkin viikkoa olen kerännyt talvisuojia pois kasvien yltä. Ruusuista ja köynnöskuusamasta kerrokset havuja ja pikkupilarikatajan ja alppiruusun päältä varjostukset. Alppiruusun kastelin kunnolla. Maa oli kyllä sula, mutta pensas oli kuivahkon oloinen ja tomuinen, suorastaan suihkun tarpeessa.


Tuoksuköynnöskuusaman istutin viime syksynä. Se lähti kasvuun jo maaliskuussa, mikä minusta oli yllättävää. Annoin kumminkin talvisuojien olla tähän asti, kun oli yöpakkasiakin aika pitkään. Hienosti se pukkaa jo uutta lehteä ja on virkeän oloinen.


Verkkovankilassa viettää aikaansa niin ikään uusi köynnös. Syksyn alesta tarttui mukaan Paul's Scarlet Climber, joka sai portinvartijan paikan tulevaan ruusutarhaani. Tarhaan, joka vielä on vain pääkoppani sisällä, milloin luonnontilaisena kukkaniittynä, milloin englantilaisena puutarhana. Vaikka istutin ruusun aika myöhään (lokakuussa!), on se onnekseni selvinnyt talvesta. Ehkä siksi, että talvea ei koskaan tullut.Kesälomalla perustin valkoisen pionipenkin syreeniaidan tuntumaan. Ensimmäiset versot työntyvät jo maasta. Tämä on Madame de Verneville, jos tekemääni karttaa on uskominen. Syreenien alta vilkutetaan iloisesti. Särkynytsydän on myös kurottanut kasvuaan läpi lehtimaton. Se on kevään ensimmäisiä vilkuttelijoita ja tuo alkavan kesän tuulahduksen ilmestyessään.


Sinililjojen lisäksi maasta pukkaa yksittäisiä ilon tuikahduksia: isokevättähti on muuttanut meille salamatkustajana jonkin muun kasvin myötä. Todella ilo on huomata sen viihtyneen ja lisääntyneen parissa vuodessa. Näitä voisi hankkia syksyllä lisää, kun vain muistaisi siinä vaiheessa.


Krookuksia minulla on kolmessa paikkaa. Etupihan auringonpaisteessa valkoiset Jeanne d'Arcit ovat jo kukkineet. Ne ovat vanhimmat, istutettu parikymmentä vuotta sitten. Kaipaisivat jo kovasti uudelleen istutusta ja hoivaa. Toissa vuonna istutetut d'Arcit ovat varjossa ja kukkivat nyt ekaa kertaa. Ne erottuvat kauniisti vasten tummia havuja. Kiviympyrän laitamilla on krookuksia siellä täällä. Istutin niitä pariin otteeseen, kun eivät ensin tuntuneet lähtevän alkuun, ja nyt niitä onkin tuplasti. Toisen istutuksen reppanoita kaivoin esiin paksun lehtikerroksen alta, joten nyt minulla on krookuksia keltaisilla lehdenkärjillä. Ehkä sitkeät sissit vihertyvät, kun pääsivät valoon.
Lehtosinilatva on vihertynyt vauhdilla aidanvieren kukkapenkissä tapansa mukaan aikaisin. Sen takaa kurkkivat jo kevätkaihon kukan siniset nuput. Kevätkaihoa rinnassa minullakin. Mukavaa, että sää vähitellen lämpenee ja pääsen kunnolla puutarhapuuhiin.


7 kommenttia:

 1. Aivan ihana skillameri! Lämmetä tosiaan sais. Penkit o viälä nii ruskeeta. Lähinnä sipulikukkien leheret vihottaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinililjoista on tosiaan muotoutunut minulle erään sortin kevään täyttymys. Niin valtavasti odotan niitä joka vuosi. Ja nyt, tässä ne on jälleen.
   Vihertääkin on alkanut vähitellen, herukoissa jo kunnon hiirenkorvat ja nurmikossakin alkaa olla väriä. Ihanaa aikaa tiedossa puutarhoihin.

   Poista
 2. Sinililjamattosi on aivan ihana minulla on samanlainen mutta tuoksuorvokista ja muurahaiset on levittänyt myös niiden siemeniä vaikka mihin. Tuoksuköynnöskuusamasi on todella hyvässä alussa. Minulla on särkynyttä sydäntä valkoisena samoin sinilatvaa kirjavalehtisenä. Toivottavasti puput jättävät pihasi rauhaan, niistä on myös meillä riesaa samoin peurista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun maa on jo pikkaisen lämmennyt (ja ilmakin!) alkavat kasvit pitää uskomatonta kasvuvauhtia. Ehkäpä jäniksille riittää syötävää läheisillä pelloilla. Peuroja ei meillä vielä ole, vaikka melko lähellä kuulema jo vierailevat.

   Poista
 3. Voi, mten ihana scillameri! Omissani on vasta ensimmäisiä nuppuja eikä niistä vielä edes lammikoiksi ole saati sitten mereksi. Ehkä pieniä vesiroiskeita vasta. Jäniksistä on aikamoinen riesa puutarhassa, jos keksivät istutukset. Toivottavasti jättävät puutarhasi vastakin rauhaan. Aurinkosta viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on pieni suunnitelma jakaa ja levittää sinililjoja entisestään, kun ovat paikoitellen jo kovin tiheässä. Saa nähdä, koska saan aikaiseksi.
   Upeaa kevätviikkoa sinulle!

   Poista
 4. Kauniita kevätkukkijoita runsain mitoin! Scillamerta minäkin kasvattelen - ja lennätän jäniksiä pois krookusteni kimpusta. Ovat kyllä taitavia haistamaan herkkupuutarhat:)

  VastaaPoista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!