2021-06-08

Kuulokkeet ja kuppaajat

 

"Kesä ja kärpäset", kuuluu sanonta. Meillä alkukesästä kehittyneet hyttyset ovat kyllä muokanneet kesän luonnetta verenhimoisempaan suuntaa. Hikisen otsan ympärillä pörräävä tai silmille pyrkivä kärpänen osaa olla ärsyttävä, mutta hyttysen ininä korvissa on vielä astetta ärsyttävämpi. Ja niitähän piisaa.

Koska vettä satoi toukokuun ajan taivaan täydeltä, on piha täynnä kosteikkoja hyttysten lisääntyä. Tilannetta ei paranna sateen myötä kaiken kasvaminen ennätystahtia korkeaksi, hyvin kosteuden pidättäväksi kasvustoksi. Vuohenputkea vastaan taistellessani pöheiköistä suorastaan pelmahtaa hyttysparvet ja jotain tosi pieniä mustia, ilmeisesti mäkäräisiä.


Suojautua voi: tupla kerros vaatteita päälle, väljät hihat ja lahkeet, hyttyskarkotteet. Kun sen yhdistää parin päivän takaiseen paahtavaan helteeseen ja vielä aurinkovoiteeseenkin naamalla, on tuska ylimmillään. Lopulta antaa periksi, lakkaa huitomasta, kupatkaa #")&#/&"le! Ja siltä näyttää, käsivarret ja sääret paukamia täynnä raavituttaa niin, että saan kohta suunnata apteekkiin hakemaan rauhoittavaa linimenttiä.

Voi myös suhtautua: Mitä enemmän hyttysiä, sitä enemmän pikkulintujen poikasille ravintoa. Harvemmin alkukesäisin näkee pääskysten kirmaavan maata viistäen. Huomasin myös, että kuulokkeet korvilla ei ole yhtä paniikinomainen tunnelma, kun ininän saa plokattua pois tajunnasta.


Ukkosrintama jäi jumittamaan yllemme, eli meillä satoi eilen ja tänään kaatamalla. Siinäpä kosteutta kasvaa toinen kuppaajien sukupolvi. Napit tai kuulokkeet korvilla siis kohti uusia paukamia. On kesä runsaimmillaan!

 

10 kommenttia:

 1. Inisijöitä riittää. Onneksi on saatu pidettyä ettei talossa sisällä niitä ole, riittää kun puutarhassa tulee syödyksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöllä hyttysen jahtaaminen ei ole mieltäylentävää. Pihalta kun tulee saakin hetken huitoa, että pääsee livahtamaan ovesta ennen niitä.

   Poista
 2. Nyt tosiaan noita kuppajia riittää. Eikä kaikki vaatteetkaan näytä antavan suojaa, sen verran verenhimoisia ne ovat.
  Ja myös musta tuntuu, että itikoiden puremat ovat tänä vuonna jotenkin äkäisempiä. Eivät meinaa millään parantua ja paukamat ovat järjettömän isoja.
  Mutta ehkä se tästä... Linnuille riittää tosiaan syötävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ärhäköitä tuntuvat olevan. Toivottavasti pian totun niiden pistoksiin. Yleensä loppukesästä ei aina edes huomaa tulleensa kupatuksi.

   Poista
 3. Haha! Onhan noita inisijöitä melkoisen paljon. Iltaa kohti vielä oikein yltyvät ja hyökkäilevät suoraan suuta, silmiä ja korvia kohti. Pari kertaa olen joutunut kakomaan itikkaa kurkusta kun on lentänyt suoraan suuhun. Nyt melkein toivoisin pitkää kuivaa kautta, jotta itikat vähän vähenisivät. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua ne ehkä eniten häiritsevät kitkiessä ja valokuvatessa. Melkein mahdotonta kuvaa ottaessa olla riittävän pitkään paikallaan tulematta syödyksi. Tässä yhtenä hellepäivän iltana hiippailin kaksin housuin ja paksun hupparin huppu päässäni kuvaamassa puutarhaa. Sormet ja toinen silmä kupattuna palasin sisälle. Kamerasilmä jäi sopivasti kameran suojaan!

   Poista
 4. Paukamia on tänä vuonna jo tullut paljon. Sisällekin eksyy hyttysiä ja niiden ininä yöllä on raivostuttavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen kävin ottamassa uuden paukamasatsin. Pakko oli saada ylipitkäksi venähtänyt nurmikko leikattua katuojasta. Että sieltä nousi verenhimoista sakkia =). Mutta täytyy nauttia siitä, että on jo oikea kesä.

   Poista
 5. Itse pyrin käyttämään positiivista asenteen muutosta, "oi, miten paljon ruokaa linnunpojille!", jotta saisin puutarhapuuhat tehtyä! Jokin tarjoitushan noilla inisijöilläkin on tässä luonnon ketjussa?! Mutta muutaman kerran olen luovuttanut ja siirtynyt sisähommiin, rajansa siedätykselläkin! Myös hyttyskarkottimiin on tullut perehdyttyä tavallista enemmän:) Kuulokkeet ovatkin hyvä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sinne on mentävä, ainakin nurmikko leikkaamaan, oli kuppaajia tai ei. Kyllä oli taivaallista leikata nurmikkoa myrskyssä juuri ennen sadetta. Siinä tuulessa ei hyttynen lennä.
   Kuulokkeista on sekin hyöty, että saa korvalehtensä suojaan imijöiltä.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!