2021-06-17

Lupauksia

Kevätkesän vauhdissa on hyvin lohduttavaa huomata uusia nuppuja muodostuvan puutarhan kasveihin. Nuput ovat lupauksia tulevasta kukinnasta. Paljon on siis edessäpäin, eikä kaikki ollutkaan vielä tässä. Samaa tulevaisuutta lupaavat kasvavat versot.

Iirikset ovat jo kukassa. Yksitellen terälehdet avautuvat nupuistaan, ja mikä parasta, nuppuja riittää tulevillekin päiville. Siperiankurjenpolvea olen levittänyt kolmeen penkkiin, etupihan Isonportin penkkiin, keskipihalle ja vielä ihan perälle syreenien varjoon. Se on viihtynyt hyvin meidän hieman savisessa maassa ja näyttääpä tyytyvän sekä aurinkoon että varjoon.


Tuoksukurjenpolvet, ja muutkin kurjenpolvet, ovat täynnä nuppuja. On tulossa komea ja runsas kukinta. Kiviluiskan lämpöisessä penkissä yksittäisiä nuppuja on jo auenneena, osasta raottuu pieni sininen kurkistus ja osa nupuista on tiukassa supussa. Kuten nämä tuoksukurjenpolvet, jotka vasta kasvattavat kukkavarsiaan ja nuppujaan kivimuurilla talon päädyssä jääden sen varjoon pitkälle iltapäivään asti.Purppuraheisiangervossa on nuppuja todella paljon, ja ne ovat pitkien versojen kärjissä. Muutenkin angervo on tänä kesänä kasvanut pituutta ja leveyttä niin, että joudun vielä pelastustoimiin pitääkseni hengissä sen puristukseen jääneen ripsialpin. Samassa pinteessä oleva hopeamaruna osaa itsekin levitä vähän syrjemmälle, joten siitä en ole huolissani. Alempi kuva on viime kesältä ja tiedän, että tuo kasvurako orapihlaja-aidan ja purppuraheisiangervon välissä on huvennut olemattomiin.


Akileijatkin aloittivat kukintansa jo aikaa sitten. Ensin kiviympyrän alppiakileijat, sitten omenapuun alla Green Apples, ja nyt muutaman päivän sisään tavalliset lehtoakileijat availevat nuppujaan. Uusia nuppuja on paljon, joten paras kukinta on vielä edessä. Lisäksi maa, täynnään uusien akileijojen taimia, on pakattu toivoa täyteen. Ei kukintaa tänä kesänä, mutta lupauksia vuosiksi eteenpäin.


Köynnöshortensian nuput alkavat raottua. Osassa terttuja laitakukat ovat jo auki. Hortensia on vuosikymmenten myötä kipaissut korkean Antonovkan latvaan, ja onpa se kietoutunut sivuille kurkottaviin oksiinkin. Hortensia muodostaa toisen kukinnan puuhun, kuukausi varsinaisten omenankukkien jälkeen. Kun köynnöshortensia kukkii, on kesän tuntu parhaimmillaan. Silloin surinasta päätellen samaa mieltä ovat myös sadat mehiläiset ja kimalaiset sen kukilla.


Sitten on uuden odotusta. Syksyllä istutin ensimmäiset tähtilaukat kukkapenkkiin ja nyt olen päivittäin seurannut kukintojen avautumista. Kaikki kolme nousivat maasta hyvin, vaikka yhtä jouduin odottamaan pidempään sen löytääkseni. Tämä on jännittävää. Mitenkä hauskasti sojottavasta huiskilosta muodostuu suorastaan säkenöivä tähtien pallo!


Luvassa on myös vaaleanpunaista kukintaa. Istutin viime kesänä Rosakönigin-loistosalviaa pari taimea kokeeksi. Hyvin ovat kesän myötä lähteneet hyvään alkuun ja nyt on toisessa jo pari kukkavanaa odottamassa. Viehätystä lisää, että viime syksynä keräsin niissä olleista kukista kypsyneet siemenet, ja nyt minulla on liuta uusia taimia varttumassa. Ehkä joskus saan loppupäänkin talonvieruspenkistä uudistettua.

Lemmikit ovat lupauksensa tältä kesältä täyttäneet runsain mitoin, ja seuraavien päivien homma onkin nyhtää niiden kukinnot pois paraatipaikkoja rumentamasta. Lemmikkiä on niin paljon puutarhassa, että reilu siistiminen ei sitä hävitä. 

Mitä ajattelit puuhata tulevina hellepäivinä?

 

10 kommenttia:

 1. Aina ku näköö nuppuja herää uus orotuksen tuntu. Mäki oon kiärtäny ihan tuskas pihaa, että mitä kukkivaa on ens pyhänä. Onneksi tosiaan ainaki osa kurijenmiakoosta kukkii tääläki. Yhyres uureski on nuput viittä vailla auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä kuinka valtavasti pitäisi nähdä ja kokea nuppujen avautumisia, että se ei enää tuntuisi missään.
   Varmasti sinua jännittää, paljonko ennättää ennen sunnuntaita kukkia. Vielä kun on kuumat helteet tulossa. Varmasti jää vielä katseltavaakin!

   Poista
 2. Iiristen kukan muotoa, terälehtien erilaisia väriyhdistelmiä ja kuvioita ei voi kuin ihaillen ihmetellä, niin kauniita ne ovat.
  Kukkanuppujen aukeamisen odotus on aina yhtä mielenkiintoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iirikset on kyllä kasveja, joista ei saa kylläkseen. Näiden lisäksi minulla on tarhakurjenmiekkoja ja taatanmiekkaa. Ainakin ollut, sillä kovin vaisuilta molemmat näyttävät tänä kesänä. Elossa ovat, mutta saapa nähdä, kukkivatko ollenkaan.

   Poista
 3. Ihanaa, että nuppuja ja kukintoja riittää koko kesäksi!
  Meillä ei ainakaan vielä ole hellettä, +15 ja pilvistä nyt. Puutarhassa haahuilin jo aamupäivän, nyt vain välillä sisätiloissa syömässä ja pikkuisen koneella;) Kohta takaisin pihalle, ehkä istuttamaan pari uutta pensasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on pitkä maa. Eilen oltiin vain 160 km pohjoisempana ja lämpötila oli n. +21, illalla kotiin palattuamme täällä oli vielä +27. Niin ihanaa, että on lämmintä. Tänään on luvattu lähemmas 30, joten on ihanteellinen päivä haahuilla kameran kanssa, nyppäistä rikan sieltä, toisen täältä. Se on tosiaan ulos, ulos!

   Poista
 4. Niin lupaavia nuppuja ja avonaisiakin kukkia. Ihastelen noita kurjenmiekkoja blogeista kun eivät omat ole kiinnostuneet kukkimisesta. Tänään oli meilläkin vähän viileämpi päivä, mutta huomisesta alkaen pitäisi tulla sen verran helteistä ettei varmasti tarvitse palella. Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siperiankurjenmiekalta menee pari vuotta oleentumiseen ennen kuin se alkaa kukkia kunnolla. Toisaalta tuppaita on hyvä jakaa välillä, minkä mieluusti siirrän aina vaan tuonnemmaksi kun on niin työläs jaettava. No, työläys tulee osittain siitä, kun en ajoissa niitä jaa...
   Mukavaa sunnuntaita ja Avoimia!

   Poista
 5. Iirikset ja kurjenpolvet on ihania kukkiessaan ja nyt on niiden aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Kovin nopeasti ne vaan kuihtuvat yli 30 asteen helteissä. Onneksi osa kasvaa myös varjoisassa paikkaa. Sinne itsekin näinä päivinä mieluusti puikahdan.

   Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!