2025-06-29

Varjojen valkoiset


Puutarhassani on enemmän puolivarjon ja varjon kuin auringon paikkoja. Pienellä tontilla on runsaasti puita ja länsilaidalla korkea syreeniaita. Erityisesti iso tammi ja iäkkäät omenapuut saavat aikaan kunnon siimeksen, mutta niin heittävät varjonsa myös kasvavat pikkupensaat. Vähitellen aurinkopenkkien vapaista istutuspaikoista on alkanut olla pulaa, ja toisaalta olen tutustunut varjon kasveihin, jotka olivat minulle lähes tuntemattomia vielä kymmenisen vuotta sitten. Edellisten hellekesien myötä olen alkanut arvostaa varjon ja puolivarjon suomaa viilentävää vaikutusta ja rauhallista hengähdyspaikkaa.


Varjoisella paikalla elämä on ikään kuin seesteisempää. Puiden ja pensaiden suojassa tuuli ei niin sovi riepottamaan ja sade kastelee viiveellä kun se tippuu suorana alas valuttuaan ensin lehtipeitteen läpi. Varjossa on usein hiljaisempaakin, kuin sukkasillaan olisi. Hyttyset kyllä pitävät ääntä, mutta mehiläiset, kärpäset ja ampiaiset etsiytyvät lämpöisemmille paikoille, ellei ole lehdetön kevätaika, jolloin useat kevään kukkijat kukkivat ja paistattelevat päivää varjonkin penkeissä.


Varjoissa on myös hämyisempää. Ei suoranaisesti pimeää, mutta väistämättä kameran joutuu säätämään uusille asetuksille kun siirtyy päivänpaisteesta lehvien suojaan. Myöhään illalla tai aikaisin aamulla valo ei osu varjon kasveihin ja niillä on ikään kuin lyhyempi kesä kuin aurinkopuolen kasveilla. Valoa vaativat kasvit varjo saa kituliaaseen kasvuun ja kukkaloisto jää hämyssä vähemmälle. Toisaalta moni aurinkoisen paikan kasvi pärjää varjossa ja etenkin puolivarjossa yllättävän hyvin.


Varjopaikkojen lisäännyttyä puutarhassani, olen löytänyt valkoisille kukille käyttöä valontuojina. Puhdas valkoinen kukka on mielestäni melko aneeminen ja auringonpaisteessa puhdas valkoinen jopa ottaa silmiin, kun se heijastaa kaiken valon takaisin. Valkoisessa kukassa täytyy olla pieni vivahdus väriä, pisteitä, raitoja, häivähdyksiä jne. antamassa kukalle mielenkiintoa ja hahmoakin. Varjon paikkoihin olen haalinut vähintään vaaleita, mutta usein myös valkokukkaisia kasveja. Eikä pelkästään kukat ole valkoisia, vaan sekaan on mahtunut lehdiltään valkoreunaisia kuunliljoja ja kieloja sekä japaninsaraa. Valkotäpläimikän taimen ostin viime kesänä kokeillakseni pidänkö sen lehtien tuomasta ilmeestä; pidän valtavasti ja aion hankkia tätä pilkuttajaa lisää.


Muutamalla kukalla tai vaaleammalla lehdellä saa ikään kuin avattua varjon tummia kohtia. Vaaleat kasvit myös tuovat esiin itseään tummempia kasveja ja saavat nekin erottumaan. Puutarhani varjopaikoissa hohtavat tällä hetkellä valkoinen lehtosinilatva, lehtorikko, kanadanvuokko ja valkoinen kesäpikkusydän. Kivikossa matelee kivikkokilkka seuranaan kellertävä sitruuna-ajuruoho ja syreenien helmassa kukkii laikkukirjokanukka, lehtöängelmä viihtyy valon ja varjon rajamailla.


Vaikka kukinta on varjossa vaisumpaa, se kestää hieman pidempään. Erityisesti olen huomannut tämän pionien kukinnan suhteen. Niillä on lämpötilasta riippuen muutaman päivän tai jopa viikon pidempi kukinta aurinkopaikkaan verrattuna. Nykyisellään valkoisten pionien penkki saattaa olla jo hieman liian varjoinen ja olen harkinnut sitä varjostavan omenapuun karsimista roimalla kädellä. Penkin yllä huojuvista syreenipensaistakin on enemmän kuin varaa poistaa jokunen oksa, on suorastaan suotavaa.


Toivotaan, että poutasäät valtaavat heinäkuun ja saamme nauttia auringonpaisteestakin enemmän kuin joka toinen päivä. Vielä viisi päivää töitä ja sitten viimein koittaa puutarhan aika. 


 

18 kommenttia:

  1. Meillä on toisinpäin, varjosta on pula. Ehkä siksi ainut varjon alue on täynnä kasveja, sinne ei voi enää laittaa yhtään lisää. Valkoinen yksinään on tylsähkö, se vaatii muita värejä kaverikseen minun mielestäni. Varjossa on erilainen tunnelma, kuvasit sitä hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kasvivalikoimat ovat ihan päätähuimaavan laajat. Löydetään sopivat ja mieleiset testattavat. Valkoinen tosiaan vaatii muuta viereensä, vähintään jännittäviä lehtimuotoja, erikokoisia kukintoja, tai sitten jotain muuta väriä.

      Poista
  2. Ihanan kauniita varjopaikan valostuttajia olet istuttanut. Varjossa on tunnelmaa ja se yksityisyyden tuntukin on varjossa kiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Huomaan, että viime aikojen puutarhahankintani ovat olleet enimmäkseen puolivarjoon tai varjoon. Osa auringonkin kasveista on sinne päätynyt. Varjossa, puuston ja pensaiden katveessa on ikään kuin suojassa.

      Poista
  3. Kasveista löytyy paljon kauniita puolivarjon- ja varjon kukkijoita.
    Minulla on omenapuupenkissä pioneja, jotka ovat myös jääneet liikaa varjoon. Suurin syyllinen on penkin marjaomenapuu ja perennoista kultapallo. Sitä joudunkin kurittamaan lähes joka kesä.
    Pioneihin vielä mennäkseni, poimin tänä aamuna Sarah Bernhardteista jo kuusi iso sateista mädäntynyttä nuppua. Aamulla ukkosti ja vettä tuli välillä kaatamalla. Voi tätä kesäkuuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjaomenapuustasi olikin taannoin mielettömän hieno kuva. Jäin miettimään, mihin kolkkaan voisen vielä sen meille istuttaa. No, en voi, ainakaan toistaiseksi.
      Ei ole kesäkuu ihan sitä mitä odotin. Vai olisko nyt palattu normaaliin ja unohdettu ilmastonmuutos yhden kesän ajaksi...

      Poista
  4. Kivipellon Saila29.6.2025 klo 18.45

    Mukavaa pohdiskelua varjon kasveista! Valkoinen kukka on kaunis ja puhdas! Varjon vaihteleva vehreys korostaa valkoista hienosti. Mutta mielellään valkoinen ei yksin varjossa olisi, sävyjä se kaipaa kaveriksi. Minullakin on muutama pioni omenapuulehdon reunassa puolivarjossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Saila! Valkoinen luo varjoon viileää tunnelmaa, mutta yksin siitä helposti tulee kalsea. Pienet keltaiseen tai vaaleanpunaiseen vivahtavat kukat antavat mukaan hitusen lämpöä.

      Poista
  5. Viehättävästi maalasit varjon tunnelmia meidän ihasteltavaksi. Kauniit kuvat täydensivät tekstin.

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoista pohdiskelua valkoisista kukista ja kasveista. Itse en erityisemmin pidä valkoisista kukista, mutta huomaan niitä meiltäkin aika monta löytyvän. Aurinkoisessa kukkapenkissä ne jotenkin raikastavat ja hillitsevät värien ilotulitusta ja varjoisampiin paikkoihin ne tuovat valoa. Niilläkin on oma paikkansa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Esim. hopea- tai valkohärkki, koreakärsämöt tai valkoiset liljat voivat värikkäässä penkissä olla rauhoittavia elementtejä.

      Poista
  7. Kuljen paljon metsissä ja ihailen siellä varjojen valkoisia kukkia, metsätähtiä, oravanmarjoa ja talvikkeja. Onkohan valkoinen lehtosinilatva on lajinsa vai muunnelma? Sitä on ilmestynyt pihalleni. Muutenkin olen miettinyt, mikä vaikuttaa kukkien väreihin. Lupiinillakin on valkoisia kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useat metsän kukat ovat valkoisia tai hyvin vaaleita. Ehkä ne näkyvät siellä kauemmas?
      Kokemukseni mukaan sininen lehtosinilatva pysyy kukiltaan sinisenä, mutta joskus voi siementaimien joukosta nousta valkokukkaisia joukkoon. Alkujaan valkokukkaisten taimien siementen itämistä en ole vielä päässyt näkemään. Jostain syystä valkokukkaiset taimet ovat usein heikompia värillisiin verrattuna.

      Poista
  8. Ihanteellista olikin jos puutarhassa olisi molempia sopivasti: valoa aurinkoisen paikan kasveille ja toisaalta varjoisaan löytyy myös upeita kasveja. Niillä joilla on vain toista, kaipaavat yleensä myös sitä toista. Kauniita kuvia ja kyllä vihreä ja valkoinen ovat harmoninen väri. Toisaalta valkoinen sopii hillitsijänä värikkäisiin istutuksiin. Mukavaa heinäkuuta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin pidän molemmista, auringosta ja varjosta. Kummassakin on puolensa, vaikka varjo on vähitellen alkanut avautua minulle ihan erilaisena kuin ennen. Siinäkin on mahdollisuuksia suunnitella ja rakentaa omanlaistaan puutarhaa. Valkoisella on puolensa, ehken osaa sitä vielä käyttää auringon puolella.

      Poista
  9. Varjoisat tai puolivarjoisat paikat valkoisine kukkineen ovat ihastuttavia. Toki myös valkokirjavat lehdet sopivat niihin todella hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niissä on viileyden ja raikkauden tuomaa tunnelmaa.

      Poista

Kiitos, kommenttisi on tervetullut! - Thank you, your comments are welcome!